Newsgép

Minden hír egy helyen!

Szerdán Bukarestbe látogat Novák Katalin

Szerdán Bukarestbe látogat Novák Katalin

Novák Katalin köztársasági elnök szerdán Bukarestbe utazik Klaus Iohannis román államfő meghívására, írja a Magyar Nemzet.

A kormánypárti lap szerint Novák találkozik Nicolae-Ionel Ciuca miniszterelnökkel, Alina-Stefania Gorghiuval, a szenátus ügyvivő elnökével, Ion-Marcel Ciolacuval, a képviselőház elnökével és Kelemen Hunorral, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökével, Románia miniszterelnök-helyettesével, illetve a román kormány többi RMDSZ-es miniszterével is.

Utoljára tizenkét éve, 2010-ben volt hivatalos elnöki szintű megbeszélés a román fővárosban. Novák a beiktatása óta eltelt négy hónapban szeptember 7-én találkozik harmadik alkalommal román kollégájával. Júniusban a kelet- és közép-európai NATO-tagállamok, az úgynevezett Bukaresti Kilencek bukaresti csúcstalálkozóján találkoztak, majd a regionális NATO-csúcs után kétoldalú, négyszemközti megbeszélést folytattak.

Legutóbbi találkozójukról Novák Katalin Facebook-posztjában azt írta: „modern és pragmatikus kapcsolatokra törekszünk, és mindketten dolgozunk majd azért, hogy az erdélyi magyarok a szülőföldjükön boldoguljanak”. (MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük