Newsgép

Minden hír egy helyen!

Szőke Gábor Miklós égig érő, arany bevonatú csodaszarvast épít a volt Postapalota oldalában

Szőke Gábor Miklós égig érő, arany bevonatú csodaszarvast épít a volt Postapalota oldalában

Szédítő tervekről számolt be Facebook-oldalán a Nemzeti Együttműködés Rendszerének egyik kedvenc szobrásza, Szőke Gábor Miklós, aki egy égig erő csodaszarvast készül építeni az egykori Postapalota – jelenleg a Magyar Nemzeti Bank tulajdonában és kezelésében álló, Buda Palace néven ismert – Krisztina körúti épületének kertjében.

„Így fog kinézni a Csodaszarvas szobrom, amely az egykori Posta – ma már Buda Palotaként ismert gyönyörű szecessziós épület kertjéből emelkedik majd hamarosan az égbe. A magyarok lélekvezető állatát egy bronz szikla tetejére képzeltem el, hogy szarvasteste, amelyet többezer hajlított «aranyszőr lemezből» alkottam meg egybefonódjon az éggel és éjszaka csillagképként ragyogjon”

– írta Facebook-oldalán a művész, aki többek között a ferencvárosi Groupama Aréna oldalában magasodó sasszobor készítőjeként ismert.

Hogy ez a csodaszarvas mennyi pénzbe kerül az adófizetőknek, azt Szőke nem árulta el az oldalán, de biztos nem volt olcsó. A művész maga beszélt arról nemrég, hogy az ilyen minőségű munkáknak ára van.

A Magyar Nemzeti Bank két éve 667 millió forintért rendelt tőle két szobrot ugyanehhez az épülethez, de az nem teljesen világos, hogy ez a szobor közöttük van-e, változott esetleg közben a koncepció, vagy egy harmadikra is kapott megbízást.

Szőke 2020-ban egy 10 tonnás, kiterítve egy harminc méteres lebegő oroszlánért és egy medve és bika harcát ábrázoló szoborért kapta meg a fenti összeget.

De a művész láthatóan jó viszonyt ápol a Matolcsy-körökkel, mert például az állandó lelőhelyükként ismert Félix étterem kertjében is áll egy szobra.

Forráshiány nem lehet akadály: a Direkt36 nemrég írt arról, hogy az eredetileg tervezett árnál 70 százalékkal drágábban, plusz 13 milliárdért újítja fel a Matolcsy György vezette jegybank a Postapalotát Matolcsy Ádám haverjainak cégén keresztül.

Sem gazdaságossági számítások és hatásvizsgálatok nem készültek a munkához, és közbeszerzést sem kellett kiírni a projekthez, mert az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságától erre engedélyt kapott az MNB ingatlanos cége.

Hogy Matolcsy Ádám melyik barátai keresnek még pénzt a munkákon, arról itt írtunk részletesen.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük