Newsgép

Minden hír egy helyen!

Tízéves recesszióra és súlyos gazdasági elszigetelődésre számít az orosz kormány egy kiszivárgott jelentés szerint

Tízéves recesszióra és súlyos gazdasági elszigetelődésre számít az orosz kormány egy kiszivárgott jelentés szerint

Olyan iparágakat fenyegetnek a szankciók Oroszországban, amikre az egész ország gazdasága támaszkodik – áll egy nem publikus orosz kormányzati dokumentumban, amibe a Bloomberg hírügynökség munkatársai nyertek betekintést.

A jelentést, ami tisztviselők és szakértők több hónapos munkájának eredménye, később idézte a Kommerszant orosz pénzügyi lap is.

Az elemzést, amit a politikai vezetés augusztus 30-i ülésére készítettek el, az orosz kormány rendelte meg, hogy felmérje, milyen gazdasági következményei lehetnek az orosz-ukrán háborúnak, az arra adott szankciós válaszoknak és Oroszország esetleges politikai és gazdasági elszigetelődésének.

A helyzet komorabb, mint arra Moszkva előzetesen számított, és amit a nyilvános kommunikáció tükröz.

A jelentésben vázolt három forgatókönyv közül kettő szerint jövőre csak tovább gyorsul az orosz gazdaság visszaesése, és a gazdaság teljesítménye legkorábban tíz év múlva kapaszkodhat vissza a háború előtti szintre.

Az „inerciálisnak” nevezett forgatókönyv szerint a gazdaság jövőre 8,3 százalékkal gyengülhet 2021-hez képest, és a visszaesés elérheti a mélypontot. A „borúlátó” forgatókönyv szerint a mélypont 2024-ben következhet el, amikor a GDP 11,9 százalékkal marad majd el a tavalyi szinttől.

Az összes lehetséges forgatókönyv szerint nő majd a szankciók nyomása, és bővül az azokhoz csatlakozó országok száma. A jelentés szerint

Európa hirtelen elfordulása az orosz olajtól és gáztól érintheti Oroszország saját piacának ellátási képességét is.Az Európába irányuló gázkereskedelem teljes leállítása évi 400 milliárd rubel (6,6 milliárd dollár) kieső adóbevételt jelenthet az orosz költségvetésnek, és ezt az új exportpiacok középtávon sem lesznek képesek kompenzálni, mindez pedig tovább rontja majd a rubel értékét és növeli az inflációt.

Oroszország egyszerűen nem fog tudni hozzájutni egyes kritikus importtermékekhez, mert nem állnak rendelkezésre alternatív beszállítók. Még a mezőgazdasági szektorban sem, és ez akár arra is kényszerítheti az oroszokat, hogy csökkentsék élelmiszer-fogyasztásukat, mivel készleteik apadnak.

A kialakult helyzet komoly szakemberhiányt is eredményezhet majd egyes piacokon. Az elemzés szerint szerint 2025-ig akár 200 ezer informatikus is elhagyhatja az országot. (MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük