Newsgép

Minden hír egy helyen!

Több mint 1,1 millió tengeri teknőst öltek meg illegálisan az elmúlt 30 évben

Több mint 1,1 millió tengeri teknőst öltek meg illegálisan az elmúlt 30 évben

A törvényi védelem ellenére évente mintegy 44 ezer teknőst ölnek meg illegálisan, derül ki a Global Change Biology című folyóiratban megjelent tanulmányból. Ez az elmúlt 30 évre vonatkoztatva több mint 1,1 millió megölt teknőst jelent.

Jesse Senko, az Arizonai Állami Egyetem professzora, a tanulmány egyik vezető szerzője elmondta, hogy „a számok magasak, és szinte biztos, hogy a tényleges adat ennél még nagyságrendekkel nagyobb is, mert nehéz felmérni bármilyen illegális tevékenységet.”

A tengeri teknősöket sokan megeszik, és használják a hagyományos gyógyászatban is. De az orvvadászat legfőbb oka, hogy műtárgyként, dekorációként és ékszerként is eladhatók.

A tanulmány szerint Délkelet-Ázsiában és Madagaszkáron vadásszák a legtöbb teknőst. A kereskedelem Vietnamból indul, Kína és Japán a két legnépszerűbb piac. „A fejlődő országok addig fogják folytatni az teknősök vadászatát, amíg a magasabb jövedelmű országok luxuscikkként tekintenek rájuk” – mondta Senko. „Számos kultúrában státuszszimbólum lehet egy kitömött teknős a házban” – tette hozzá.

Az orvvadászott teknősök mintegy 95 százaléka a közönséges levesteknős és a közönséges cserepesteknős fajából származik. Előbbit tartják a legfinomabbak, utóbbi a gyönyörű páncélja miatt vált célponttá. Ezek a fajok a veszélyeztetett, illetve a súlyosan veszélyeztetett fajok közé tartoznak, de azokon a területeken, ahol vadásszák őket, viszonylag nagy és stabil populációjuk.

A tengeri teknősök illegális vadászata az elmúlt 10 évben 28 százalékkal csökkent, ami a fokozott jogi védelemnek köszönhető. (The Guardian)

  

Read More 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük