Newsgép

Minden hír egy helyen!

Tyúkól #14: Ásó, kapa, agyfasz

Tyúkól #14: Ásó, kapa, agyfasz

Leendő és jelenlegi menyasszonyok, vőlegények, bridezillák, házasságkritikusok, friss és feketeöves házasok, figyelem: a tizennegyedik Tyúkólban kivesézzük a nyakunkon lévő esküvőszezont, annak társadalmi, kulturális, jogi, gazdasági és nőkre gyakorolt vetületeit. 

[[{„value”:”

Ahány ember, közösség, társadalmi osztály, kultúra, annyiféle családi vagy párkapcsolati konstrukció – nincs azonban olyan hely a világon, ahol ne az esküvő lenne valakik életének egyik legfontosabb eseménye. Miért ragaszkodunk a házassághoz, ha az már nem is tölti be azt a funkciót, amire eredetileg kitalálták? Miért költünk vagyonokat egy esküvőre, veszünk fel rá hitelt – és miért idegeskedünk rajta annyit? Milyen terheket helyez a nőkre a társadalom és az esküvőipar? Tényleg ők akarják jobban?

Leendő és jelenlegi menyasszonyok, vőlegények, bridezillák, házasságkritikusok, friss és feketeöves házasok, figyelem: a tizennegyedik Tyúkólban kivesézzük a nyakunkon lévő esküvőszezont.

00:01:25 – E-s-k-ü-v-ő-f-í-v-ö-r. Tavaly óta akár harminc-ötven százalékkal drágult az esküvők ára. A helyszínek eleve milliós tételek, a határ a csillagos ég. Ára van annak, ha mindenkit boldoggá kell tenni. Nem is beszélve az olyan menyasszonyi kötelességekről, mint a fehér ruha és a fogyás. 00:04:15 – Az esküvőszervező applikációk és az anyakönyvvezetői bürokrácia nyomában. Szoftpornó regényből tudtuk meg, milyen nehéz jó székeket találni egy esküvőre. Egyáltalán nem mindegy, hogy kedden vagy szombaton házasodnál. 00:09:18 – A lánykérés, az esküvő és a házasság funkciója régen és ma. Reprezentációs kérdés, vagy a szerelem és a hűség ünneplése? Ennek megértéséhez először el kell választanunk a házasság intézményét az esküvőbiznisztől. 00:12:59 – Kislánykorunktól trenírozva vagyunk, hogy odalegyünk az esküvőkért – ahogy a királyi családért is. 00:15:19 – A házasság még ma is élő társadalmi, gazdasági, jogi előnyei. Történjék bármi, a több ezer éves normák nem látszanak megrendülni – főleg, amíg ebből sokan profitálnak. 00:18:15 – Bridezillák, szevasztok. Hogyan jelent meg a vérmes menyasszony a mainstream médiában és kultúrában, és miért a nőkre nehezedik elsősorban a házasság terhe? A femvertisingról korábban itt és itt is beszéltünk. 00:23:13 – Bézs, törtfehér vagy ekrü? Szalvéták és esküvői Tiktok-trendek nyomában. 00:30:15 – Ki fizeti az esküvőt, és hogyan koncentráljunk idegrohamok és megfelelési kényszer helyett a különleges kapcsolódásokra, a közösségre, az ünnepre? 00:34:28 – Minden valamirevaló esküvőn van kanapé. 00:42:30 – Világszinten egyre kevesebbet házasodunk, de itthon nemrég még emelkedett a házasságkötések száma. A házasodási kedv a válságok, világesemények, felülről jövő intézkedések tükrében. Az állam nem csak szupportálhatja, elő is idézheti a gazdasági és családon belüli erőszakot. 00:47:16 – Hölgyeim és uraim: a dobócsokor! 00:49:43 – Ha létezik TTD-mozgalom („trash the dress”) és rántott iPad, miért ne ünnepelhetnénk meg a válásunkat is? 00:51:58 – Az esküvő után a vallásos esküvő, mint osztálykérdés. Magyarországon 2009 óta nem házasodhatnak azonos nemű párok, a bejegyzett élettársi kapcsolat pedig nem biztosít a házassággal egyenértékű jogokat. 00:57:21 – Összefoglalunk mindent, amiről eddig beszéltünk. Mit mondanak el az esküvők a korról, a társadalomról, a kultúráról, amiben élünk? 01:04:25 – Fontos szolgálati közlemények, a következő epizód tartalmából.

Észrevételeket, megjegyzéseket, javaslatokat a tyukol [kukac] 444.hu címre várunk! Podcastunk kéthetente jelentkezik új adással, és meghallgatható a 444 Spotify és Apple csatornáján is. Korábbi adásaink itt találhatók.

Illusztráció: Kiss Bence/444

„}]] 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük