Newsgép

Minden hír egy helyen!

Ukrajna azt követeli, hogy Magyarország javítsa ki a nyolcadikosok földrajztankönyvében lévő hamis információkat

Ukrajna azt követeli, hogy Magyarország javítsa ki a nyolcadikosok földrajztankönyvében lévő hamis információkat

Az ukrán külügyminisztérium azt követeli Magyarországtól, hogy javítsa ki a nyolcadik osztályos földrajztankönyvben Ukrajnára vonatkozó hamis információkat – közölte az ukrán külügyminisztérium szóvivője, Oleh Nikolenko.

Kedden ukrán diplomaták megbeszélést is tartottak a magyar külügyminisztériumban – írja az rtl.hu az Interfaxra hivatkozva.

A könyvről már írtunk korábban. Az Ukrajnáról szóló ismertető részben ugyan szó esik az orosz-ukrán konfliktusról és a Krím-félsziget 2015-ös orosz megszállásáról, a szövegből azonban úgy tűnik, mintha belháborúról lenne szó.

„A népes Ukrajnában a nemzetiségek eloszlása nagyon egyenlőtlen. A többség ukrán nemzetiségű, de az ország keleti részén jelentős az oroszok aránya, a Krím-félszigeten pedig ők alkotják a többséget. A két keleti szláv nyelv (orosz, ukrán) hasonló. Az oroszok által lakott országrészekben a lakosság egyötöd része kevert orosz–ukrán nyelven beszél. Ennek ellenére a két népcsoport gyakran szemben áll egymással. Ellentétük fegyveres konfliktust is kirobbantott a Krím-félszigetért (4.2.).”

A leíráshoz mellékelt rajzon pedig úgy tűnik, mintha Oroszország az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval szemben harcolna Ukrajnáért – elfedve, hogy valójában Moszkva szállta meg a Krímet, mostanra pedig már totális katonai inváziót indított egy szuverén ország ellen.

  

Read More 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük