Newsgép

Minden hír egy helyen!

Ünnepeltek és törtek-zúztak a váratlan második fordulós eredmények után Franciaországban

Ünnepeltek és törtek-zúztak a váratlan második fordulós eredmények után Franciaországban

Macron nem szólalt meg, 

[[{„value”:”

A francia nemzetgyűlési választás második fordulója után jelen állás szerint így néz ki a pártok sorrendje:

Új Népi Front (baloldali tömb) 182 mandátum, Macron centrista tömbje (Ensmble) 168, Nemzeti Tömörülés 143. Republikánusok 60.

Le Pen pártja ezek alapján egy hét alatt az első helyről a harmadikra zuhant, ami a képviselői helyek számát illeti. Ez alapján egy centrista-baloldali koalíció kormányozhatja tovább Franciaországot, de erről nem lesz könnyű megegyezni.

Múlt vasárnap a jobboldali NT még történelmi siker elé nézett: a szavazatok 33 százalékát megszerezve 297 választókerületben álltak az élen.

A nem várt második forduló eredményeit hatalmas tömegek ünnepelték Párizs és a nagyvárosok utcáin, de erőszakos cselekmények is voltak, főleg a szélsőbaloldal részéről.

A választás után Gabriel Attal miniszterelnök bejelentette, hogy hétfőn beadja a lemondását. Élete megtiszteltetésének nevezte, hogy betölthette ezt a posztot.

Marine Le Pen (Nemzeti Front) azzal nyugtatta híveit, hogy a győzelmük csak késik, de nem marad el. Macron elnök helyzete szerinte tarthatatlan. „Ha nem lenne ez a természetellenes megállapodás Macron és a szélsőbal között, akkor a Nemzeti Tömörülés abszolút többségben lenne” – állította a párt elnöke.

Emmanuel Macron köztársasági elnök nem szólalt meg nyilvánosan, egy közlemény szerint elemzi a helyzetet.

„}]] 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük