Newsgép

Minden hír egy helyen!

Varga Judit Brüsszelben tárgyal a visszatartott uniós forrásokról

Varga Judit Brüsszelben tárgyal a visszatartott uniós forrásokról

Varga Judit újra megpróbálja kijárni Magyarországnak azt a több mint 2000 milliárd forintnyi uniós támogatást, amelyet az Európai Bizottság a magyarországi korrupció és az igazságszolgáltatás helyzete miatt visszatart. Az EUrológus cikke szerint az igazságügyi miniszter szerdán Didier Reynders igazságügyi biztossal, csütörtökön pedig Johannes Hahn, a költségvetésért felelős biztossal találkozik majd, hogy a Magyarországgal szemben indított jogállamisági eljárásról és az uniós forrásokról tárgyaljanak.

Az Európai Bizottságnak szeptember 22-ig kell értékelnie, hogy elégségesnek találja-e, amit a magyar kormány a korrupció letöréséért, az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosításáért, a jogalkotás átláthatóbbá tételéért tett, és elutalja-e az eddig visszatartott forrásokat. A kormány a héten jelentette be, hogy az EU nyomására létrehoz egy független korrupcióellenes hatóságot, amelyet olyan, a korrupciós testközelből ismerő miniszterek készítenek elő, mint Varga Judit, Pintér Sándor és Rogán Antal.

A kormány emellett még legalább 10 törvény elfogadását vállalta a kormány, hogy megfeleljen a Bizottság elvárásainak. Köztük például arra is tett ígéretet, hogy nem hoz majd törvényeket egyik napról a másikra, társadalmi konzultáció nélkül. Majd nem sokkal később egy nap alatt átverte a parlamenten a katás adózást szinte teljesen ellehetlenítő, több százezer embert érintő törvényt. Amikor Gulyást megkérdezték, nem mond-e ez ellent az uniónak tett vállalásnak, azt mondta, még nem állapodtak meg a bizottsággal.

Az EUrológus megjegyzi, hogy Varga tárgyalásainak nem tesz jót, hogy a napokban megjelent, Varga Zs. András, a Kúria elnöke törvénybe ütköző módon bírált el több bírói pályázatot, a felesége pedig annak ellenére lett kinevezve a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégium tanácselnökének, hogy a rivális jelölthöz képest kevesebb a mint felét kapta a szavazatoknak.

  

Read More 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük