Newsgép

Minden hír egy helyen!

Visszatért Srí Lankára a megbuktatott elnök

Visszatért Srí Lankára a megbuktatott elnök

Hazatért péntek este Thaiföldről Gotabaja Radzsapaksza korábbi Srí Lanka-i elnök, jelentették a hírügynökségek a colombói repülőtér illetékeseire hivatkozva.

Gotabaja Radzsapaksza július 13-án menekült el az országból felesége és két testőre kíséretében a légierő egyik gépével, miután kormányellenes tüntetők megrohamozták az elnök otthonát és hivatalát, valamint a miniszterelnöki rezidenciát. Lemondását már Szingapúrból küldte el. Thaiföldre két héttel később utazott. Bár Radzsapaksza thaiföldi vízuma 90 napos tartózkodást tesz lehetővé, és még nem járt le, a politikus inkább a hazatérés mellett döntött feleségével, testőrével és asszisztensével együtt.

Srí Lanka hónapokon át történelme legsúlyosabb gazdasági válságát élte, amely rendkívül határozott tiltakozó megmozdulásokat váltott ki, és végül az elnök lemondásra kényszerült bátyjával, a volt miniszterelnökkel együtt. Sokan a valaha nagyhatalmú Radzsapaksza-családot tartották felelősnek a rossz gazdasági helyzetért.

A Srí Lanka-i törvények értelmében egykori elnökként testőröket, járművet és lakhatást biztosítanak neki. A 73 éves politikus lemondásával elveszítette mentelmi jogát. Azzal, hogy hazatért, újra megindíthatják ellene azokat a korrupciós pereket, amelyeket 2019-es hivatalba lépésével felfüggesztettek.

Az Indiával szomszédos, 22 millió lakosú Srí Lankát példátlan gazdasági válság sújtja. Az ország fél éve fizetésképtelenné vált, és az alapvető szükségleti cikkekkel sem tudja folyamatosan ellátni a lakosságot. A kialakult helyzet miatt hatalmas tömegtüntetések alakultak ki. (MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük