Newsgép

Minden hír egy helyen!

Vízkorlátozást vezetnek be 23 belga településen

Vízkorlátozást vezetnek be 23 belga településen

Vízhasználati korlátozást vezettek be Vallóniában, Belgium déli, francia nyelvű régiójában jelenleg 23 települést érint az intézkedés – írta meg a La Libre Belgique.

A beszámoló szerint a csapadékmentes időjárás okozta rendkívül szárazság miatt várhatóan további településekre is kiterjesztik a vezetékes vízre vonatkozó vízhasználati korlátozást. Az intézkedés szerint csapvízzel egyebek mellett tilos az öntözés, a kerti medencék feltöltése és a kocsimosás.

A vallon területeken augusztusban minimális volt a csapadékmennyiség. A belga Királyi Meteorológiai Intézet (IRM) adatai szerint kb. 17,8 mm eső esett az országban, pedig a csapadék átlagos mennyisége 86,5 mm ebben az időszakban. Ennél kevesebb esőt csak 1991-ben jegyeztek fel, akkor 15,7 mm esett Belgiumban. Bár a következő hét napban mérsékelt felhőszakadás várható, a lezúduló eső kevés hatással lesz a már több mint egy hónapja tartó aszályhelyzetre.

A régióban található víztározók vízszintje még mindig csökken. A halászati tilalom eredetileg szeptember 4-ig érvényes intézkedéseinek hatályát szeptember 18-ig meghosszabbították, és tilos a fürdőzés egyes tavakban a vízben elszaporodott cianobaktériumok miatt, bár a legtöbb hivatalos fürdőhely nyitva van. Az úszás ezeken a területeken kívül nem ajánlott.

Augusztus volt a valaha feljegyzett legmelegebb hónap Belgiumban, és több melegrekord is megdőlt: a belga főváros Uccle területében lévő mérőállomáson az átlagos 23 fok helyett átlagosan 26,8 fokot mértek. Idén nyáron a legmelegebbet, 40 fokot július 19-én jegyezték fel Belgium északi régiója, Flandria Kapelle-op-den-Bos nevű településén. (MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük