Newsgép

Minden hír egy helyen!

Xiaomi 12S Ultra átverés, vagy tényleg 1″ az érzékelő?

A Xiaomi 12S Ultra nagy port kevert a beharangozott, hatalmas, 1″ Sony képérzékelőjével. Az iparág legnagyobb előrelépése volt ez, a mobilfotózás egyik sarokköve. Azzal remélem mindenki tisztában van, ha egy érzékelő minél nagyobb, annál több fényt tud befogni és jobb képet rögzíteni. De ehhez persze megfelelő objektív és szoftver kell, amit a Leica biztosított a Xiaomi-nak. De a kérdés, hogy átverés e az 1″ érzékelő, vagy sem?

A telefon bemutatóján és megelőző plakátokon így köszönt vissza a Xiaomi 12S Ultra telefon 1″-os Sony IMX 989 érzékelője. Mindenki aki kicsit is hisz a cégnek, simán benyelte, hogy ez így is van. De sajnos a telefon szétszedése után kiderült, hogy ez nem fedi teljesen a valóságot.

Az érzékelő a valóságban így néz ki! Még csak nem is hasonló ahhoz, amit a Xiaomi eddig mutogatott. Ráadásul aki eddig azt hitte, hogy 1″ az átmérője, vagy széle-hossza, ez sem igaz. Jerry Rig a napokban szétkapta a telefont, mert ő is gyanakodott a méretre és igaza lett. A Sony IMX 989 nem 1″ átlóval rendelkezik, sőt semelyik mérete sem, ennél kisebb.

A bal oldali papír lap minden oldal a 1″, a jobb oldali papír átmérője, 16:9 arányban is. Mint az jól látszik a képen, egyiknek sem felel meg. Erre viszont egy van egy tökéletes és érthető magyarázat, amit a Xiaomi nem kommunikált a rajongóknak.

Anno az érzékelők méretét nem a fizikai mérete határozta meg, hanem a köré rajzolható kör mérete. A régi kameráknál még vákuum csöveket használtak és az érzékelő körüli cső méretét vették alapul. Az 1″ érzékelő annyit jelent, hogy a cső átmérője valójában 1″, de az érzékelő valójában csak 0,63″ átmérőjű. Ez nem újdonság, csak még senki nem magyarázta el, vagy kérte számon egyik gyártón sem. Ez nagyon régi, majdnem 80 éves szokás és a mai napig így határozzák meg egy érzékelő méretét.

Szóval nem átverés, az eddigi telefonok érzékelője sem akkor fizikailag, mint amit leírtak. Semelyik! Bár ezt a tervezők, gyártók, fotósok pontosan tudták, az egyszerű halandók mit sem sejtettek erről. De most már te is tudod, hogy ha eddig eljutottál.

A teljes videóban Jerry megmutatja a többi kamera modult is, hogyan működik a periszkópos, mekkorák az érzékelők, stb. Fáj nézni, hogy egy ilyen fantasztikus telefont, ennyire “szétbarmol” a kedvenc tesztelő Youtuberünk.

A Xiaomi 12S Ultra átverés, vagy tényleg 1″ az érzékelő? bejegyzés először Hello Xiaomi-én jelent meg.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük